استاندارد HACCP

استاندارد HACCP از ابتدای حروف واژه ‌های: Hazard Analysis Critical Control Point و به معنای: تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی می باشد که برای اولین بار در سال 1971 بطور رسمی در کنفرانس ملی حفاظت مواد غذایی آمریکا مطرح شد. در آن زمان اکثر سیستم‌های ایمنی و کیفیت غذایی بر پایه آزمون محصول نهایی استوار بودند ولی این روش، مدل مناسبی برای اطمینان از سلامت تمامی غذاهای تولید شده نبود چرا که امکان آزمون تمامی محصول تولیدی وجود نداشت.

بنابراین برای رسیدن به سطح بالایی از اطمینان در مورد ایمنی موادغذایی یا تولید بدون نقص (zero defect)، برای اولین بار شرکت pillsbury و با همکاری سازمان فضانوردی آمریکا (NASA) و آزمایشگاه‌های ارتش این کشور استاندارد HACCP را در سال 1973 بصورت یک برنامه اجرایی و عملیاتی معرفی نمودند.

تحلیل خطر تولید مواد غذایی در HACCP

تحلیل خطر از طریق به کار گیری استاندارد HACCP کلیدی است برای ورود به سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی، تحلیل خطر به شرکت ها کمک می­کند تا دانش مورد نیاز برای پایه­ ریزی و اجرای میزان کنترل خطر موثر را به دست آورده و به آن نظم دهد. در استاندارد HACCP هر خطری که به طور منطقی امکان رخ دادنش در زنجیره­ ی مواد غذایی وجود دارد باید شناسایی و ارزیابی شود، مانند خطراتی که می­تواند مربوط به نوع فرآیند و تجهیزات مورد استفاده باشد. بنابراین، استاندارد ایمنی مواد غذایی برای تشخیص و ثبت اینکه چرا شرکت به کنترل خطرات مشخصی نیاز دارد و شرکت­های دیگر چنین نیازی ندارند، معیارهایی مشخص می­ کند.

دامنه کاربرد HACCP در صنایع غذایی

کلیه ی سازمان ها ، شرکت ها و مراکزی که در فرایند تولید یا آماده سازی محصولات غذایی نقش دارند نظیر کارخانجات صنایع غذایی ، کشتارگاه ها ، رستوران ها و … می بایست استاندارد HACCP را اجرایی نمایند.

مستندسازی و استقرار سیستم HACCP:

HACCP دارای 7 اصل اساسی زیر می‌باشد:

  • اصل 1 – شناسایی و تجزیه و تحلیل خطر؛
  • اصل 2 – مشخص کردن نقاط کنترل بحرانی؛
  • اصل 3 – تعیین حد یا حدود بحرانی؛
  • اصل 4 – برقراری سیستمی برای پایش و کنترل نقاط بحرانی؛
  • اصل 5 – انجام عملیات اصلاحی در مواردی که پایش نشان دهد که نقطه کنترل بحرانی خاصی، تحت کنترل نیست؛
  • اصل 6 – تعیین روش هایی برای تایید این که سیستمHACCP بطور کارا عمل می‌کند؛
  • اصل 7 – مستند سازی همه روش ها و ثبت و بایگانی مناسب برای این اصول و کاربرد آنها.

چرا استاندارد HACCP مهم است؟

HACCP مهم است زیرا اولویت بندی و کنترل خطرات بالقوه در تولید مواد غذایی است. با کنترل ریسک های غذایی عمده، مانند ریسک های میکروبیولوژیکی ,مواد شیمیایی و فیزیکی و آلاینده های صنعتی می تواند به مصرف کنندگان اطمینان دهد که محصولات آنها ایمن هستند و با کاهش خطرات مواد غذایی، حفاظت از سلامت عمومی تقویت می شود.

مزایای استاندارد HACCP:

  1. ارزیابی و بهبود مستمر سازمان
  2. ایجاد اعتماد در تولیدکنندگان، سهامداران، و تأمین‌کنندگان
  3. پیاده‌سازی کنترل خطرات و ایمنی غذا در سطح ملی و بین‌المللی
  4. همراستا کردن HACCP با ایزو22000 به‌منظور بهبود سیستم‌های مدیریت ایمنی غذا
  5. مدیریت خطرات ایمنی غذا در زنجیره تولید

 

چرا کیفیت آفرین سهند

شرکت کیفیت آفرین سهند با سابقه چندین ساله در حوضه ممیزی و ثبت و صدور گواهینامه های ISO، آماده ارائه خدمات می باشد. شرکت ما در طول سال های گذشته همکاری های بسیار موفقی با شرکت های صنعتی و بزرگ ایران داشته است. که ثمره این همکاری رضایت مشتریان و اعتبار ما میان سازمان و شرکت های بزرگ صنعتی است.